"כל הזמן יש ביקורת כלפיי" - ביקורת היא חלק בלתי נפרד מכל מערכת יחסים:
כולנו רוצים שהעולם ובייחוד זה או זאת שאוהבים אותנו, יראו אותנו מושלמים, אך אין מושלם אף פעם.
ביקורת היא חלק בלתי נפרד מזוגיות, והיא עולה על הפרק באופן ישיר או עקיף בכל מערכת יחסים.
שאלתם את עצמכם כיצד אתם מתמודדים עם ביקורת כשזו מופנית כלפיכם?
כאשר ביקורת מופיעה סביר להניח שנגיב באחת מהדרכים המכשילות הבאות:
מדוע דרכים אלה מכשילות? הן מכשילות כי הן מסלימות את המצב ונוצר "פינג פונג" אינסופי של האשמות, פגיעות והריב מגיע למקומות מאוד לא נעימים וחלה עוד ועוד התרחקות בין הצדדים. בנוסף, תגובה שכזו יוצרת מצב שבו לרוב לא נמצא פתרון לקושי, מה שיעלה את הביקורת שוב ושוב בהמשך ואף ייצור פגיעה גדולה יותר שתבוא לידי ביטוי בהתרחקות רגשית ובתגובות מאשימות מוגברות יותר בהמשך.
אנחנו מגיבים כך לביקורת כי היא פשוט לא נעימה לנו. קשה לשמוע שלא מרוצים מאיתנו ולכן ננסה להפוף את הביקורת באחת משלוש הדרכים המכשילות הללו, אך מהר מאוד נבין שדרך זאת לא מעלימה את הביקורת, אלא מזיקה למערכת היחסים.
הדרך היעילה להתמודדות עם ביקורת שמופנית כלפינו היא: לקבל אותה.
לקבל ביקורת זה ראשית להבין שהצד השני מתקשה לקבל בחירה שלנו. לקבל את זה שזה מפריע לאחר.
בזוגיות ביקורת עולה לרוב כי בחירה שלנו מעוררת רגש שלילי בבן או בבת הזוג. פוגעת בו, מעליבה אותו, מעוררת בו פחד או תחושה שהוא לא בטוח או כל רגש שלילי אחר. מאחר ואנו רוצים באושר גם שלנו וגם של בן או בת הזוג, חשוב שנלמד כיצד להיחלץ יחד מרגשות שליליים ולהעניק זה לזו רוגע ואושר.
לדוגמה: תגובה כמו: "אני מבינה שקשה לך עם הבחירה שלי. בוא תסביר לי למה ומה היית רוצה?", היא תגובה תקשורתית שמראה לבן הזוג שקיבלת את הביקורת ואת מוכנה להגיע איתו להבנה מרגיעה סביב הנושא.
אין הדבר אומר שצריך בהכרח לקבל כל דבר שבן או בת הזוג מבקשים, זה אומר ששניים מעלים את הרגשות ואת הרצונות שלהם בנושא, ומגיעים לפשרה ששניים מסוגלים לה.
כשאדם נפגע מאדם שהוא אוהב, חשוב לו שראשית יקבל את רגשותיו וייתן להן מקום. משם מתקדמים להבנה ולפתרון אפשרי יחד.
למה כדאי לנו ללמוד לקבל ביקורת נכון?
כדאי לנו לעשות זאת מכיוון שדרך הביקורת אנחנו מבינים את הרגישויות של האדם שאנחנו אוהבים. אנו מכירים אותו רגשית טוב יותר ובונים איתו כך אינטימיות רגשית נעימה. גם אנו לומדים מה קשה לו באמת, גם אנו לומדים כיצד להרגיע אותו וגם בסופו של תהליך, אנו הופכים לקרובים יותר רגשית, כי למדנו לתת מענה רגשי נכון, ברגע קשה.
נזכור שהדרך עושה את כל ההבדל. כדאי לבחור בתקשורת שאינה פוגענית ומאשימה ישירות את האחר, אלא מדברת על הקושי הקיים.
אין רווח אמיתי מבחירה בתקשורת פוגענית. גם אם אנחנו פגועים מאוד.
בהצלחה.
ליאת רוזנשטיין - יועצת זוגית ומשפחתית