קנאה בזוגיות:
מאת: ליאת רוזנשטיין - יועצת זוגית ומשפחתית
קנאה היא קודם כל רגש ובמערכות יחסים זוגיות, יש קשת של רגשות, רגשות חיוביים כמו: אהבה, חמלה, תשוקה ועוד, ורגשות שליליים כמו: פחד, דחייה, קנאה וכעס
רגש הקנאה יבוא לידי ביטוי התנהגותי חיצוני באמצעות תקשורת מילולית או באמצעות תקשורת התנהגותית. במקרים מסוימים יבטא הצד המקנא את קנאתו באופן עדין שיחמיא לאחר ובמקרים אחרים יבטא הצד המקנא את קנאתו באופן שישמע מאשים, כפייתי שאינו מאפשר מרחב ובחירה אישית.
הקנאה בהקשר זוגי היא רגש לפיו האחד מקנא לשני ממקום של רצון שהוא יהיה רק שלו או מהפחד לאבד אותו. חשוב להבין שפחד הוא רגש שיכול להוות מחסום במערכות יחסים, כמו גם בחיים בכלל. הפחד גורם לאדם לעתים להשתתק ולעתים לנקוט בדרך שיוצרת קושי. בהקשר של קנאה, הפחד יכול להביא אדם להאשים, לתקוף ולכפות על האחר דרך שאינה מקובלת על האחר. הפחד יכול לעורר כוחנות מרחיקה בין שניים.
קנאה במידה הגיונית יכולה להחמיא לבן או לבת זוג, בייחוד אם היא מפורשת כרצון ליחד, כאהבה, כתשוקה וכעדות לקיום היחד. אולם, אם הקנאה מפורשת כרכושנות, ככוחנות ואף כאלימות, הרי שהיא תעורר כעס, פחד ואף רתיעה.
כאשר הפרשנות הרגשית שנותן האחד בזוגיות לקנאה של השני, היא פרשנות שלילית ומרחיקה, השיח סביב הפחדים והחששות שמעוררים את רגש הקנאה, צריך להשתנות. אפשר וכדאי במקרה שכזה, לדבר אותם בדרך מקרבת ולא דרך גילויי קנאה.
יתכן גם שבין שני בני זוג אין דמיון או הדדיות בתחושות הקנאה. יתכן מאוד שאחד יהיה קנאי בעוד האחר לא. כך או כך, מספיק שאחד מתנגד לגילויי קנאה, כדי להבין שהתקשורת הזוגית הנכונה היא המפתח לביטוי הקושי ולהתקרבות.
כמו כל רגש אחר, גם רגש הקנאה יכול להתקבל ולהחוות על ידי בני אדם באופן שונה. ההיכרות הזוגית צריכה להיות כזו שמזהה את הרגישויות של האחר, וקיימת בה ההבנה של האופן בה באות רגישויות אלה לידי ביטוי.
ניתן לגשר על בעיות בזוגיות ולהביא בני זוג למצב של יציאה ממשבר זוגי ומציאת התקשורת הנכונה והטובה להם.
אל תוותרו על האושר שלכם ועל המשפחה שלכם. אל תתנו לזמן להפוך את הבעיות בזוגיות שלכם, לכבדות משקל ובלתי ניתנות לפתרון. בעיות בזוגיות ראויות להתייחסות מיידית.
ליאת רוזנשטיין, יועצת זוגית - ייעוץ זוגי, אישי ומשפחתי.
052-2306286