זוגיות בשנה הראשונה אחרי הלידה

זוגיות בשנה הראשונה שלאחר הלידה:
מאת: ליאת רוזנשטיין - יועצת זוגית, אישית ומשפחתית

הריון ולידה ראשונים מפגישים אותנו כבני זוג עם התמודדות חדשה. יש שיאמרו מרגשת ומעוררת ציפייה, ויש שיאמרו מלחיצה וחסרת ודאות.
ההתמודדות עם הלידה הראשונה מתחילה כבר בשלב ההיריון. טרם ההיריון הריגושים של בני הזוג הם ביניהם ושל שניהם. לידה ראשונה גוררת שינוי בצרכים הפיסיים והרגשיים של בני הזוג זה מזו וזו מזה.
הפער בין הצרכים, גורר אחריו חוסר סיפוק והוא מקור לכעס, לויכוחים, לאכזבה, לכאב ולתסכול בתוך המערכת הזוגית.
אם כן, כיצד ביכולתנו להתגבר על מכשול זה?
 להלן 10 טיפים להישרדות זוגית בשנה הראשונה שלאחר הלידה:
 קיום שיחה מקדימה להיריון – שיחה אמיתית ופתוחה בין בני הזוג, בה כל אחד מהצדדים משתף את השני/ה בתחושותיו בנוגע להיריון וילד ראשון. זו הזדמנות עבור בני הזוג לשתף ברצונות, בחששות ובציפיות שלהם. חשוב ששיחה זו תעשה באווירה פתוחה המאפשרת לשני הצדדים להביע את שעל לבם. חשוב מאוד שההחלטה להביא ילד תהיה משותפת, בה שניים רתומים ושותפים לתהליך.
קבלת מידע רלוונטי – למידת והבנת המצב החדש על כל פניו. כאשר שני בני הזוג נחשפים למידע הרלוונטי מבחינת ההשלכות הגופניות והרגשיות הכרוכות בהריון, בלידה ובגידול הילד בשנתו הראשונה, קל להם יותר להיערך רגשית ופיסית לקראת המצב החדש. זהו שלב של הבנה והתפכחות לגבי הצפוי.
חלוקת מטלות – חלוקת מטלות הוגנת וברת קיום בין בני הזוג. לכל אחד מאיתנו יש נקודות חוזק ונקודות חולשה. חלוקת המטלות צריכה להיעשות תוך הבנת נקודות אלה. כל מטלה תעשה בדרך הטובה והמהירה ביותר, כאשר האחראי עליה מסוגל ורוצה לבצעה.
קביעת סדר יום – סדר יום מקנה הן לתינוק והן להורים מסגרת ורוגע. כאשר ההתנהלות היומיומית מתנהלת באופן מסודר, הלחץ יורד, ישנים טוב יותר ומתפנה זמן לזוגיות.
פינוי זמן זוגי וגיוונים – בשגרה של עבודה, בית וילד, קשה למצוא זמן לזוגיות, אך לא בלתי אפשרי. חשוב מאוד להקדיש זמן לבילויים משותפים. חשוב להבין שזוגיות טובה היא הבסיס למשפחה טובה, ולכן יש לחזקה כל הזמן. בחרו לגוון את השיגרה בפעילויות מפתיעות וברגעים אינטימיים מקרבים. אלו יאפשרו לכם להרים את הראש מהטיטולים וליהנות מרגעים קסומים שהם שלכם בלבד.
תחביבים אישיים – למרות מצוקת הזמן ולמען ההגשמה העצמית שלכם, אל תוותרו לחלוטין על התחביבים והשאיפות שלכם כיחידים. ניתן וצריך לשלבם בתוך סדר היום. חשוב להבין שכאשר אדם אינו מסופק מעצמו, הוא עלול לפתח האשמות כנגד בן/ בת הזוג. הגיוני שהמצב לא יאפשר לכם להקדיש לכך זמן כבעבר, אך לא נכון לוותר על התחביבים האישיים לחלוטין.
עודדו ופרגנו – בני זוג שיודעים לעודד ולפרגן זה לזו וזו לזה מעצימים עצמם כיחידים וכזוג. בחרו לעודד כשהשני/ה נכשל/ת ולהעצים כשהשני/ה נחלש/ת. ההתמודדות עם ילד ראשון היא אתגר לא פשוט. הגיוני שיהיו רגעי קושי וחוסר הצלחה, הן בהקשר של התינוק והן בפן הזוגי. אדם בחולשתו צריך עידוד על מנת להתחזק ולהשתפר. אם תבואו בגישה חיובית תשיגו הצלחות!
הימנעו משיפוטיות ומהתניות – אדם ששופטים אותו ומציבים לו תנאים מרגיש מאוים וחש צורך להתגונן, אז יתכן מאוד, שיתקוף חזרה. כך מתחילים בני הזוג למלא "פנקס האשמות" שמדרדר את המערכת הזוגית לתהום. השתדלו לא לשפוט את השני/ה ולא להציב תנאים. שוחחו על הקשיים ממקום משתף ברגישות ובשיקול דעת, ויחד מצאו פתרונות לשיפור המקובלים על שניכם.
תקשורת תקשורת תקשורת – דברו בפתיחות את האמת שבלבכם. היו מודעים למסר האמיתי שברצונכם להעביר לבן/בת הזוג ומצאו את הזמן והדרך הנכונה להעביר אותו. אל תתנו לכעס לנהל את התקשורת בינכם, סביר להניח שהוא יפריע למסר האמיתי לבוא לידי ביטוי. אם אתם כועסים הבינו עם עצמכם איזה צורך לא מסופק לכם. שתפו את בן/בת הזוג בצורך הזה, תוך הימנעות מהאשמות. היכנסו לרגע או שניים לנעלי בן/בת הזוג ונסו להבין מה מניע אותו/אותה. תקשורת בריאה בין בני זוג אינה תקשורת של אגו, אלא תקשורת של שיתוף, הבנה וקבלת החלטות משותפת.
פיתוח גמישות – בשנה הראשונה לאחר הלידה מגלים בני הזוג שיש להם דעות ורצונות שונים בנוגע לילד, לחינוכו ובנוגע לזוגיות. המפגש עם השוני הוא לא קל והוא עלול לגרום לתחושות של דחייה וחוסר אהבה. מפגש זה גם עלול להותיר את בני הזוג בתחושה של איבוד שליטה וחוסר אונים. פיתוח גמישות והימנעות מהתקבעות בעמדות, הם המפתח להתגברות על השוני והשלכותיו.
משבר זוגי שנולד עקב ההתמודדות עם ילד ראשון הוא משבר הנובע מצבירת כעסים ואכזבות. בני הזוג יוצאים ממציאות זוגית מסוימת ונכנסים ברגע למציאות חדשה ולא מוכרת. היערכות נכונה טרם הלידה, פתיחות לשינוי וגמישות יעזרו לבני הזוג להימנע ממשבר זוגי.
אם בכל זאת, התפתח משבר ביחסים, הרי שנכון וכדאי לפנות ליעוץ זוגי, על מנת להיחלץ מהקושי ולפתח כלים תקשורתיים טובים יותר להתמודדות בהמשך הדרך.
ליאת רוזנשטיין
יועצת זוגית, אישית ומשפחתית
052-2306286
Share by: